LZMK

Filmska enciklopedija

IDRIZOVIĆ, Mirza Filmska traka traži dalje ...

IDRIZOVIĆ, Mirza, film. i tv-redatelj i scenarist (Sarajevo, 7. VIII 1939). Završio Arhitektonski fakultet u Sarajevu. Asistirao domaćim i stranim redateljima, bavio se film. publicistikom. Koscenarist je svojih filmova.

Prvim igr. filmom Ram za sliku moje drage (1968) evocira svijet djetinjstva, izražavajući ga u duhovitoj poetskoj formi, oslobođenoj naracije, a pod izvjesnim utjecajem franc. novog vala. Stil humorne nostalgije karakterizira i 2 naredna filma — Život je masovna pojava (1970), koji je skica za metaforu o ljudskoj otuđenosti, i Pjegava djevojka (1973), veselo-tužni divertisman u formi krim. filma. U odnosu na prvi film vidno je autorovo skretanje ka usamljenim junacima i apstraktnim, univerzalnim sredinama. Njegov četvrti igr. film Miris dunjâ (1982), po mnogim mišljenjima i najuspjeliji, novi je zaokret u njegovoj orijentaciji: to je psihol. studija ponašanja u uvjetima okupacije za II svj. rata; za scenarij djela I. je nagrađen Zlatnom arenom na festivalu u Puli.

Od 1975. radi i na televiziji. Ostvaruje veliki broj dokum. emisija (npr. putopisna Hodoljublja). Paralelno radi i dokum. filmove (npr. Kasabe, 1977; La paloma, 1979; Pismo, 1980), s kojima postiže uspjehe na domaćim i inozemnim smotrama.

N. Sić.


Citiranje:
IDRIZOVIĆ, Mirza. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 28.11.2021. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2339>.

kratice i simboli