LZMK

Filmska enciklopedija

HRISTIĆ, Stevan Filmska traka traži dalje ...

HRISTIĆ, Stevan, kompozitor (Beograd, 19. VI 1885 — Beograd, 21. VIII 1958). Iz obitelji diplomata. Glazb. obrazovanje stječe u Beogradu i inozemstvu; diplomirao kompoziciju i dirigiranje na konzervatoriju u Leipzigu. Poslije I svj. rata bio je dirigent Beogradske filharmonije te direktor i dirigent Beogradske opere. Jedan je od osnivača i profesor Muzičke akademije u Beogradu (1937—50). Od 1950. redovni je član SANU.

Prožet romantizmom i impresionizmom u evr. glazbi, H. cijelog života ostaje vezan za melodijsko i ritmičko bogatstvo folklorne muzike koja inspirira i njegovu Ohridsku legendu, nesumnjivo najistaknutije i najpopularnije djelo srp. muzičke literature. Osobito ga je privlačilo komponiranje scenske muzike (opera Suton, prema Dubrovačkoj trilogiji I. Vojinovića; Čučuk Stana; Umišljeni bolesnik Molièrea; Večiti mladoženja J. Ignjatovića; oratorij Vaskresenje D. Ilića), zatim zborske i solo-pjesme i dr. Uz to, skladao je glazbu za filmove Sofka (R. Novaković, 1948) i Bila sam jača (G. Gavrin, 1953).

Mo. I.


Citiranje:
HRISTIĆ, Stevan. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 22.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2300>.

kratice i simboli