LZMK

Filmska enciklopedija

HAUFF, Reinhard Filmska traka traži dalje ...

HAUFF, Reinhard, njem. filmski redatelj (Marburg an der Lahn, 23. V 1939). Studirao književnost i sociologiju. God. 1963—66. radi na televiziji kao redaktor i pomoćnik redatelja u dokum. i zab. emisijama, tv-dramama i tv-filmovima. Kao asistent M. Pfleghara duže vrijeme boravi u inozemstvu. Od 1966. do 1968. redatelj je na televiziji (dvadesetak emisija). Na filmu od 1969; isprva režira dokum. filmove. Prvi igr. film Mathias Kneissl snima 1971. Njegov najpoznatiji film Nož u glavi (Messer im Kopf, 1979), u kojem gl. junak (B. Ganz) slučajno strada za policijske akcije, što je razlogom njegovih preispitivanja vlastite, ali i njem. egzistencijalne situacije, nagrađen je drž. nagradom za film SR Njemačke. U najnovijem filmu Čovjek na zidu (Der Mann auf der Mauer, 1983) varira sl. temu — o čovjeku iz Ist. Berlina koji preko berlinskoga zida bježi na Zapad, ali ni ondje ne nalazi ono što je očekivao; u stilu političko-špijunskog thrillera junak na kraju ostaje na zidu, balansirajući poput akrobata, dok s jedne i s druge strane zavijaju sirene policijskih automobila. U svim svojim igr. filmovima, H. skeptično promatra svijet oko sebe, personificirajući u kolebljivim, neodlučnim i razočaranim pojedincima psihol., polit. i društv. stanje suvremene Njemačke.

Ostali filmovi: Podivljalost Franza Bluma (Die Verrohung des Franz Blum, 1973); Paule Pauländer (1975); Glavni glumac (Der Hauptdarsteller, 1977).

Vr. V.


Citiranje:
HAUFF, Reinhard. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 17.1.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2172>.

kratice i simboli