HANXIANG, Li

traži dalje ...

HANXIANG, Li, honkonški redatelj (1926). Rodio se u Mandžuriji, a u vrijeme studija na pekinškoj umj. akademiji počinje se zanimati za glumu; diplomiravši, pridružuje se jednoj kaz. družini u Shanghaju. God. 1948. prelazi u Hong Kong, gdje najprije radi kao dizajner plakata, da bi s vremenom počeo pisati scenarije i asistirati redateljima; 1955. režira prvi film, a krajem 50-ih godina dolazi u kompaniju Shaw Brothers, za koju snima socijalno-pov. drame Carica Wu (Wu Tsetien, 1960) i Veličanstvena konkubina (Yang Kwei-fei, 1962), novu verziju čuvene pekinške opere, prikazanu s uspjehom iste godine na festivalu u Cannesu. Oba su filma klas. djela suvremene honkonške kinematografije; H. nakon njihova uspjeha osniva vlastitu producentsku kuću Kuolien na Taiwanu, gdje snima neke od svojih najboljih filmova, među ostalima Zimu (Tung nuan, 1967), po kin. kritičarima njegovo najbolje djelo. Poč. 70-ih godina njegova kompanija upada u financ. teškoće iz kojih se jedva izvlači. Nakon neuspjele producentske karijere vraća se u Shaw Brothers i postaje jednim od najplodnijih redatelja, koji s promjenljivim umjetničkim i solidnim komerc. uspjehom snima i po 2 filma godišnje, u rasponu od suvremenih do povijesnih, erotskih i akcionih priča. Jedan je od graditelja suvremenoga mandarinskog filma.

Ostali važniji filmovi: Ratni zapovjednik (Da jungfa); Carska udovica (Ching quoching Cheng); Posljednja oluja (Ying tai ch'i hsüeh); Bračne noći (Tung-fang yen shih); Skandal (Ch'ou wen); Tajna crvene sobe (Honglou meng); Zabranjene priče o dva grada (Gang Ao chuanqi).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

HANXIANG, Li. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2134>.