LZMK

Filmska enciklopedija

GREDE, Kjell Filmska traka traži dalje ...

GREDE, Kjell, šved. film. i tv-redatelj, te film. publicist (Stockholm, 12. VIII 1936). Član je Komiteta za istraživanje filma u Švedskoj, a od 1973. vodi specijalni odjel Švedske kinoteke za propagiranje film. kulture; značajan je propagator film. kulture i pisac esejâ i studijâ o društveno-kult. djelovanju filma, osobito na omladinu. Organizirao je više seminara o filmu i vodio specijalne programe kinoteke na televiziji, gdje je režirao i dramsku tv-seriju Ispovijed luđaka (En dåres försvarstal, 1975), po Strindbergovu autobiografskom romanu; 1977, na osnovi tv-materijalâ režirao je i istoimeni cjelovečernji igr. film sa B. Andersson i G. Ekmanom ml. u gl. ulogama. Profesor je na Dramskom institutu u Stockholmu. Bavi se i slikarstvom.

Kao redatelj, G. se istaknuo snimanjem filmova po knjiž. djelima te filmovima za djecu (kritika posebno ističe Huga i Jozefinu — Hugo och Josefin, 1969) i o omladini (tu je osobito značajan Harry Munter, 1969). Stil njegove režije pretežito je realističan, s poetskim detaljima i lirskom atmosferom.

Ostali važniji filmovi: Dimnjačari (Sotaren, 1966); Klara Lust (1971); Obična melodija (En enkel melodi, 1974); Moja voljena (Min älskade, 1979).

V. Pet.


Citiranje:
GREDE, Kjell. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 13.8.2020. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2030>.

kratice i simboli