LZMK

Filmska enciklopedija

FLEISCHMANN, Peter Filmska traka traži dalje ...

FLEISCHMANN, Peter, zapadnonjem. redatelj (Zweibrücken, 26. VII 1937). Studirao na Njemačkom institutu za film i televiziju u Münchenu, a potom neko vrijeme radio kao vođa snimanja i pomoćnik redatelja u producentskoj kući Schonger-Film. God. 1962—64. pohađa IDHEC u Parizu; uz rad na vlastitim kratkometr. filmovima, pomoćnik je redateljâ J. Devaivrea, J. Roziera i J. Chapota. Zajedno sa V. Schlöndorffom 1974. osniva film. kuću Hallelujah-Film. Svoj prvi kratkometr. film snimio je 1957, a najznačajniji mu je takav film Susret s Fritzom Langom (Begegnung mit Fritz Lang, 1963). Prvi cjelovečernji film Scene lova iz Donje Bavarske (Jagdszenen aus Niederbayern, 1968) ujedno je i najuspjeliji u njegovu opusu; u toj dramskoj paraboli prikazani su psihol. korijeni fašizma, rasizma i antisemitizma u zaostaloj sredini, a u likovima progonjenog mladića potvorenog zbog homoseksualizma i njegovih gonitelja sažeta je ujedno tragedija »vječnog sumnjičenja« i stalnog nepovjerenja prema ljudima koji se razlikuju od konzervativne i malograđanske većine. U jednom od svojih posljednjih filmova Hamburška bolest (Die Hamburger Krankheit, 1979) prikazuje posljedice masovne histerije i straha pred nepoznatim uzročnicima smrti koji iz temelja potresaju psihol., soc. i polit. strukturu društva.

Ostali važniji filmovi: Nesreća (Das Unheil, 1970); Dorotejina osveta (Dorotheas Rache, 1973); Treći stupanj (Das dritte Grad, 1975); Bezočno (Frevel, 1983).

Vr. V.


Citiranje:
FLEISCHMANN, Peter. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 8.12.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=1739>.

kratice i simboli