ERDÉLYI, Miklós

traži dalje ...

ERDÉLYI, Miklós, madž. sineast, lik. umjetnik i pisac (Budimpešta, 1928 — Budimpešta, 1986). Studirao kiparstvo, diplomirao arhitekturu (kojom se bavi kratko); dvaput je upisivao režiju i bivao izbačen. Od sredine 60-ih godina izvodi umj. akcije, performance i happeninge, te javna čitanja svojih knjiž. radova. Na filmu od 1968. Najuspjelijim, ujedno najsloženijim filmom Rekonstrukcije snova (Álommásolatok, 1977) u film. mediju stvara — koristeći razne kinestetske i montažne postupke (utjecaj strukturalnog filma) — neku vrstu »kolektivnog sna« sa svim simboličkim i polit. konotacijama. Rekonstrukcijom stvarnosti i pokušajem nalaženja istine (i u mističkom smislu) bavi se Verzija (Verzió, 1979), igr. film o stvarnom žrtvovanju Židovke u Madžarskoj prije oko 100 godina. U posljednjem filmu Putovanje vlakom (Vonatút, 1981) nastoji ostvariti Möbiusov princip (kojim se često bavi i u dr. medijima) na film. način: strogom metričkom montažom dijeli i miješa dijelove putovanja u trajanju od 1 h tako da nas kraj dovodi na sâm početak i puta i filma.

Njegov raznoliki opus oslanja se na suvremenu avangardu, ali i tradic. tumačenje simbolâ, žid. mistiku i suvremenu hermeneutiku. Surađivao je i s jugosl. umjetnicom K. Ladik. Potkraj života bavio se i klasičnijim umj. sredstvima (slikarstvo, grafika), a 70-ih godina video-artom.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

ERDÉLYI, Miklós. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1562>.