DVOSTRUKI PROGRAM

traži dalje ...

DVOSTRUKI PROGRAM (engl. Double Feature), vrst kinemat. programa u ukupnom trajanju od oko 3 sata. Sastojao se od reklamâ, film. novosti, crt. filmova, najavâ idućih filmova, te dvaju igr. filmova (prema čemu je i dobio naziv): kraćega (55 do 75 minuta) i dužega (do 100 minuta). Kraći, tzv. → B-film, prikazivao se prije dužega, a, kao i ostali dijelovi programa, ničim nije smio konkurirati dužem, koji je bio reklamiran kao glavni i posljednji događaj programa, s vrhunskim zvijezdama i bogatije obrađenom radnjom.

Dvostruki program pojavio se u SAD 1932, u toku velike ekon. krize. Takvim dugim i raznolikim programom kinematografi su privlačili oskudicom pogođenu publiku. Uz to, takav se program pokazao i rentabilnim: B-film je zahtijevao skromna ulaganja i prikazivaču je prodavan po unaprijed dogovorenoj cijeni, pa je jedini rizik producenta predstavljao gl. film čiji je prihod ovisio o broju prodanih ulaznica. Pokazavši se unosnim te udovoljavajući željama tadašnje publike, dvostruki program dostiže vrhunac oko 1935, kad ga prihvaća oko 85% kinematografâ u SAD, dok se u ostalima, najluksuznijima, prikazuju isključivo premijerni filmovi najviše kategorije. Dvostruki program širi se u to vrijeme i na dr. zemlje, osobito engl. govornog područja. Nestajati počinje između 1948. i 1950; u skladu sa zakonom kojim se u SAD nastojalo spriječiti stvaranje film. koncernâ, producenti su se morali odreći vlasništva nad kinematografima i odvojiti se od prikazivačâ, pa više nisu mogli određivati postotke od prodane ulaznice za gl. film koji su oni proizvodili, niti se prikazivač htio obvezivati na fiksnu cijenu B-filmova koje su proizvodile manje kompanije. Također, nestajanje dvostrukog programa podudara se s poslijeratnim rasprostranjivanjem televizije, koja je nadomjestila i njegovu raznolikost i dužinu.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

DVOSTRUKI PROGRAM. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1482>.