DREW, Robert

traži dalje ...

DREW, Robert, am. producent dokum. filmova. Organizator serije Time-Life i utemeljitelj snim. postupka nazvanog Living Camera, tj. neposrednog registriranja aktualnih događaja (→ direktni film). Najvažnije rezultate postigao je u suradnji sa R. Leacockom, D. A. Pennebakerom te braćom A. i D. Mayslesom u okviru producentsko-distributerske kuće za dokum. film Drew Associates, osnovane 1959). Organizirao je i omogućio teh. sredstva za snimanje (u pokretu) auto-trkača Eddie Sachsa (Eddie, 1960) i isposlovao odobrenje za snimanje predizbornih kampanja senatora J. Kennedyja i H. Humphreyja (Predizbori, 1960, Leacocka i Pennebakera); film je postigao golem uspjeh, nakon čega je tv-kompanija ABC potpisala dugoročni ugovor s Time-Life Inc., što je omogućilo snimanje nekoliko izvanrednih filmova istine kao Yanki No! (1960), o nemirima u latinsko-am. državama i o Castrovu usponu, i Stolica (1963), o pokušajima odvjetnika L. Nizera da oslobodi jednog osuđenika na smrt na el. stolici. D. je inzistirao na snimanju događaja bez ikakve intervencije redatelja, kamerom iz ruke, uz istodobno registriranje zvuka (synchsound).

D. je izravno utjecao na formiranje stila dokum. filmova koji su snimani za televiziju, osobito stila politički orijentiranih filmova — npr. U Sjevernom Vijetnamu (1968) F. Greena, Prodaja Pentagona (1971) P. Davisa i Intervju s veteranima My Laia (1972) J. Stricka.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

DREW, Robert. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1422>.