LZMK

Filmska enciklopedija

DELVAUX, André Filmska traka traži dalje ...

DELVAUX, André, belg. redatelj (Heverlee, 21. III 1926). Studira pravo i filologiju u Bruxellesu, istodobno i konzervatorij, gdje dobiva prvu nagradu iz harmonije. Kao profesor snima u koledžu svoj prvi (eksperimentalni) film s učenicima, a 50-ih godina prati na pijanu nij. filmove u kino-klubovima i snima dokum. filmove. Početkom 60-ih godina snima za belg. televiziju emisije o J. Rouchu, F. Felliniju i o polj. filmu. God. 1963. postaje profesor teorije filma u drž. filmskoj školi INSAS. Njegovi prvi igr. film Čovjek s kratko podšišanom kosom (Der man die zijn haar kort liet knippen/L'homme au crâne rasé, 1965) prikazuje psih. stanja postarijeg profesora koji, prisjećajući se ljubavi iz mladosti, počinje halucinirati i zatim gubiti osjećaj za zbilju. Gledanje zbilje, u kojem se prožimaju svakodnevno i fantazmagorično, nalazimo i u filmovima Jedne noći jedan vlak (Un soir... un train, 1968), Sastanak u Brayu (Rendez-vous à Bray, 1971) i Ljepotica (Belle, 1973). U najuspjelijem, Jedne noći jedan vlak, u kojem se prikazuju junakove psihol. krize, prijelaz iz realnog u imaginarno ostvaruje se posve neprimjetno i krajnje uvjerljivo, pa u tom smislu taj film predstavlja i uzor. U svome vrlo uspjelom filmu Žena između psa i vuka (Een wrouw tussen hond en wolf/Femme entre chien et loup, 1979), iz vremena okupacije Belgije u II svj. ratu, D. napušta takvo usmjerenje, stvarajući realističku psihol. dramu. God. 1981. snima dugometr. dokumentarni film o Woodyju Allenu — Woodyju Allenu, iz Evrope s ljubavlju (To Woody Allen, from Europe with Love).

Zbog specifičnog stanja belg. filmske industrije D. teško pronalazi sredstva za snimanje, to više što meditativnost, poetičnost i polagan tempo njegovih filmova ne privlače brojniju publiku. Ipak, sa svojih pet igr. filmova (do 1979) dao je značajan prinos film. umjetnosti, prvenstveno u otkrivanju mogućnosti → oniričkoga filma. Više od dr. sunarodnjaka, privukao je međunar. pozornost na belg. igrani film.

Ostali filmovi: Benvenuta (1983).

An. Pet.


Citiranje:
DELVAUX, André. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 27.5.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=1269>.

kratice i simboli