AMERICAN FILM INSTITUTE, The

traži dalje ...

AMERICAN FILM INSTITUTE, The, am. filmski institut osnovan 1967. u Washingtonu. U svome polaznom programu Institut ističe želju da ujedini vodeće film. umjetnike, nastavnike filma i sve one koji žele da film postane njihovim životnim opredjeljenjem. U ulozi »agencije nacionalnog središta za napredak filmske umjetnosti«, Institut »podržava i pomaže i druge organizacije i posrednike koji djeluju u istom ili sličnom smjeru«. Budući da se u vrijeme njegova osnivanja smatralo da je više od polovine filmova proizvedenih u SAD nepovratno izgubljeno, Institut je u tu svrhu u svom programu na prvom mjestu istaknuo »unapređenje i rukovođenje programom očuvanja filmova«, a zatim »dodatnu višu filmsku naobrazbu, istraživanja i pomoć filmskim umjetnicima«. Program financira vlada SAD (28%), te razne zaklade, udruge, društva i pojedinci.

Zbirka Instituta sastoji se od filmova dobivenih od film. kompanija, privatnih skupljača, pojedinih umjetnika, dr. arhiva, raznih udruženja i javnih knjižnica. Zbog uštede sredstava kolekcija se čuva u film. odjelu Kongresne biblioteke (Library of Congress) u Washingtonu, a Institut financira restauraciju oštećenih filmova, rekonstrukciju originalnih verzija klas. djela am. kinematografije, prebacivanje svih filmova sa zapaljive na nezapaljivu film. vrpcu, kao i otkup onih am. filmova (u zemlji i inozemstvu) za koje se pretpostavlja da ne postoje u zemlji ili da su postojeće kopije u tehnički lošem stanju. Institut radi na izdanju potpune filmografije am. filma od njegovih početaka do danas.

U sklopu Instituta radi Centar za više filmske studije (Center for Advanced Film Studies) u Beverly Hillsu (Los Angeles), koji organizira seminare za profesionalne film. radnike, pomaže nezavisne film. stvaraoce, financira programe snimanja autorskih i eksp. filmova u školama i na sveučilištima, pomaže školovanje nastavnika za film. obuku u školama te izdaje knjige i publikacije, npr. »American Film«.

Film. arhiv Instituta član je Međunarodne federacije filmskih arhiva (akr. FIAF).

Svake godine (od 1973) Institut dodjeljuje priznanje za životno djelo istaknutim film. stvaraocima SAD. Dosadašnji dobitnici bili su: 1973. J. Ford, 1974. J. Cagney, 1975. O. Welles, 1976. W. Wyler, 1977. B. Davis, 1978. H. Fonda, 1979. A. Hitchcock, 1980. J. Stewart, 1981. F. Astaire i 1982. F. Capra.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

AMERICAN FILM INSTITUTE, The. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/123>.