AMERICAN FILM

traži dalje ...

AMERICAN FILM, am. filmski časopis mjesečnik; izlazi od 1975. u Washingtonu, a izdaje ga Američki filmski institut (→ american film institute); prvih godina urednik je bio Hollis Alpert. A. je jedan od najluksuznijih i najnakladnijih (više od 100 000 primjeraka) film. časopisa; objavljuje prvenstveno članke o am. filmu i tv, a tek povremeno i o dr. kinematografijama i ličnostima svjetskog filma. Najčešće donosi reportaže i dnevnike sa snimanja filmova, razgovore, izvještaje s film. festivala, recenzije knjiga o filmu, novosti iz Američkog filmskog instituta, dok u središnjem dijelu svakog broja objavljuje opširan razgovor s jednom ličnošću am. filma ili tv (najčešće s redateljem); ti su razgovori obično najuspjeliji dio časopisa. A. tiska i kritičke analize iz povijesti am. filma i tv, a dosta pažnje posvećuje i dokum. filmu. U njemu surađuju najpoznatija pera am. filmske publicistike, među ostalima i A. Sarris.

Kako je časopis namijenjen širokom krugu čitatelja, u njemu nema mnogo polemičkih članaka, ali ipak ne podilazi ni »najširoj publici«. Svaki njegov pretplatnik može postati član Američkog filmskog instituta, pa je tako ta ustanova postala jednom od najmasovnijih film. institucija.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

AMERICAN FILM. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/122>.