DANELIJA, Georgij Nikolajevič

traži dalje ...

DANELIJA, Georgij Nikolajevič, sovj. redatelj (Tbilisi, 25. VIII 1930). Gruzijac. Nakon kraćeg bavljenja jazzom diplomira arhitekturu 1955. i neko vrijeme radi kao arhitekt. Višu filmsku školu pri Mosfilmu upisuje 1958. i diplomira 1960. kratkim filmom I oni su ljudi (Tože ljudi), koji režira zajedno sa I. V. Talankinom. Iste godine dobiva priliku, opet s Talankinom, za cjelovečernji, izvanredno uspješni debi: Serjoža (Serëža) je film o petogodišnjem dječaku koji uspostavlja emocionalnu vezu s očuhom. Danelijin doprinos vjerojatno je u epizodičnoj fakturi i živopisnom profiliranju likova, karakteristikama koje će i dva desetljeća kasnije biti tipične za njegovo stvaralaštvo, a kojima se potvrdio kao uspješan samostalni redatelj filmom Šetam Moskvom (Ja šagaju po Moskve, 1963). Danelijin red. postupak, sličan režiji M. Hucijeva i L. Šepitko, donekle je pod utjecajem franc. novog vala, no znatno pristupačniji širokoj publici, što D. postiže ustrajanjem na jednostavnosti prizorâ umjesto na estetizmu. Ipak, njegova ostvarenja katkad su jednako kontroverzna kao i filmovi spomenutih redatelja, o čemu svjedoči stilizirana komedija Trideset i tri (Tridcat' tri, 1965), koja je imala teškoća u distribuciji zbog žestokog žigosanja senzacionalizma. Nakon potvrđivanja duga tradiciji gruz. kinematografije filmom Ne budi tužan (Ne gorjuj, 1969), D. se zadovoljava statusom izuzetno popularnog redatelja koji ponekad jetko, a ponekad nepretenciozno secira sovj. svakodnevicu. Njegovo najuspjelije ostvarenje u toku 70-ih godina je Afonja (1975), tragikomedija o vodoinstalateru koji se ne želi socijalizirati, dok je najviše uspjeha u svijetu imao Jesenskim maratonom (Osenij maraton, 1979), ironičnim prikazom nedoumicâ jednog prevodioca, raspetog između supruge i ljubavnice.

Ostali filmovi: Prilaz molu (Put' k pričalu, 1962); Huckleberry Finn (Sovsem propaščij, 1972); Mimino (1977); Suze su tekle (Slëzy kapali, 1983).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

DANELIJA, Georgij Nikolajevič. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1191>.