LZMK

Filmska enciklopedija

ČENGIĆ, Bahrudin-Bato Filmska traka traži dalje ...

ČENGIĆ, Bahrudin-Bato, redatelj (Maglaj, 7. I 1931). Na filmu od 1951. Završio studij scenskih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Usavršavao se u Londonu kod redateljâ J. Schlesingera i K. Reisza. Isprva radi dokum. filmove i asistira u igranima. Zapaženi su mu kratkometr. filmovi: Deset na jednog (1958), posvećen kozaračkoj epopeji; Čovjek bez lica (1961), dokum. esej o kažnjenicima; Život je lijep (1976) i Čovjek sa satom (1981), parabole o radničkom, odn. rudarskom životu. Čengićev opus od tri igr. filma jedan je od zanimljivijih u bosanskohercegovačkoj kinematografiji. Filmovima Mali vojnici (1967), Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971) i Slike iz života udarnika (1972) zajedničko je da su vezani za prvo poratno vrijeme i da se oblikuju osebujnim ironičnim stilom koji odražava prikrivenu autorovu uznemirenost i angažiranost. U prvom, posvećenom djeci-ratnoj siročadi, dramski naboj je najjači, u drugom je istaknuto satirično slikanje prvih poratnih zanosa, dok je u trećem, stilski najčistijem, humanistički pogled na pojavu udarništva prožet ironijom.

Za svoja film. ostvarenja Č. je dobitnik većeg broja domaćih i međunar. priznanja. S uspjehom je radio tv-drame (Jagoš i Uglješa; Ujed), a ogledao se i u kaz. režiji.

Ostali igrani filmovi: Pismo-glava (1983).

N. Sić.


Citiranje:
ČENGIĆ, Bahrudin-Bato. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 2.12.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=1144>.

kratice i simboli