BUFFALO BILL

traži dalje ...

BUFFALO BILL (pr. ime William Frederick Cody), am. graničar, lik iz brojnih vesterna (Scott County, Iowa, 26. V 1846 — Denver, Colorado, 10. I 1917). U dječaštvu neko vrijeme jahač Pony Expressa, zatim vojnik Unije u građanskom ratu, lovac na bizone za kuhinje graditeljâ željeznice, izviđač u borbama sa Cheyennima i Siouxima. Pisac Ned Buntline učinio ga je popularnim junakom svojih Istinitih priča u novinama »New York Weekly«. Prema tim pričama, pojavio se i kaz. komad Izvidnici prerije, a B. je izabran u Predstavnički dom Nebraske. Zahvaljujući legendarnoj slavi, zasnovanoj prije svega na popularnosti brojnih jeftinih romana o njegovim (uglavnom izmišljenim) doživljajima, B. je 1883. osnovao cirkus Buffalo Bill's Original Wild West Show s Indijancima, kaubojima i strijelcima (među njima i čuvena Annie Oakley). Cirkus je tridesetak godina krstario Amerikom i Evropom. B. je osnovao grad Cody u blizini Yellowstonskog parka, a njegov šešir širokog oboda bio je prototip poznatog stetsona. Umro je siromašan i usamljen, ostavivši za sobom stotine istinitih, a još više izmišljenih anegdota i priča. Lik mu je, u filmovima najčešće idealiziran, prikazan u 34 djela, od kojih su najpoznatiji Čovjek iz prerije (1937) C. B. De Millea s Jamesom Ellisonom, Bufalo Bill (1944) W. A. Wellmana sa J. McCreaom, Pony Express (1953) J. Hoppera sa Ch. Hestonom i Buffalo Bill i Indijanci (1976) R. Altmana sa P. Newmanom, u kojem je mit evociran s ironijom, a sâm B. parodiran.

LIT.: E. Prodolliet, Lexikon des Wilden Westens: Geschichte und Filme, Zürich 1963; H. J. Stanmel, Der Cowboy. Legende und Wirklichkeit, Berlin 1972; A. Eyles, The Western, New Jersey 1975.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

BUFFALO BILL. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/772>.