TRIK-STOL

traži dalje ...

TRIK-STOL, uređaj velike preciznosti izradbe, čvrsto povezan sa specijalno podešenom, okomito postavljenom kamerom (35 ili 16 mm); upotrebljava se za snimanje u anim. filmu, za spec. efekte, odn. za sva snimanja koja se vrše metodom »sličicu po sličicu«. Uz mali projektor postavljen bočno, a koji projicira sliku na ravninu trik-stola preko zrcalâ, lećâ i kondenzorâ (sklop lećâ s pomoću kojeg se fokusira), T. pruža velike mogućnosti u realizaciji specijalnih snimanja.

Za snimanje crt. filmova na stolu je montirano kristalno staklo, koje svojim pritiskom na folije crteža neutralizira moguće sjene i povećava stabilitet snimane slike.

Na trik-stolu moguća su pomicanja crteža ili fotografija i po nekoliko desetaka pomaka u 1 mm, što daje vrlo spora panoramiranja.

Kamera s motorom za snimanje »sličicu po sličicu« postavljena je okomito na plohu stola, ima mogućnost preciznog kretanja prema gore i prema dolje, s automatskim izoštravanjem slike, te omogućuje snimanje od krupnog plana do totala određene scenografije.

Kada se okomita vožnja kamere kombinira s mogućnostima pokretâ plohe stola (lijevo — desno, dijagonalno, okretanje), moguća su najsloženija panoramiranja i vožnje.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

TRIK-STOL. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/5266>.