TRAJANJE FILMA

traži dalje ...

TRAJANJE FILMA, također duljina ili dužina filma, trajanje projekcije pojedinoga film. djela. Specificira se vremenskim (sati, minute, sekunde) ili prostornim mjerama (metri, centimetri, stope, inči); svojevremeno, osobito u razdoblju ranoga nij. filma, u praksi proizvodnje i prikazivanja kao »mjerna jedinica« — koja je sjedinjavala i prostornu i vremensku komponentu — figurirala je rola (1 rola 35mm nij. filma: cca 1000 stopa/304,8 m/ = cca 10 min). Oba su iskazivanja jednako valjana, jer trajanje → projekcije ovisi o dužini vrpce snimljenog filma, to više što se film — osim u pojedinim slučajevima, većinom raznim eksperimentiranjima — projicira (»vrti« u projektoru) standardiziranom brzinom. Ta povezanost prostornoga i vremenskoga razlog je da se prostorno-vremenski ekvivalenti — dužina vrpce i trajanje filma — razlikuju s obzirom na → format, kao i s obzirom na to da li je film nijemi ili zvučni (→ pokret u filmu; zvučni film).

T. je odrednica značajna na svim, međusobno isprepletenim razinama i oblicima postojanja filma i kinematografije:

1) U proizvodnji T. predodređuje budžet pojedinog projekta, njegov »troškovnik«: sâma vrpca iziskuje financ. ulaganje (kod dužeg filma veće), a dužina snimljene vrpce reperkutira se i na troškove → laboratorijske obradbe. U pitanju su nemali izdaci, jer se za realizaciju igr. filma utroši bar 4 do 5 puta više vrpce (→ repeticija) od potrebnoga za dovršeno djelo.

2) U → distribuciji i, osobito, u → prikazivalaštvu T. je jedna od najhitnijih odrednica osmišljavanja i odvijanja kinemat. programa. Najčešće, T. određuje i cijenu filma (tipično, dugometr. film skuplji je od kratkometražnoga), a uspostavljeni su i standardi trajanja film. → predstave (u kojoj u dosadašnjoj praksi središnje mjesto zauzima → cjelovečernji film), prema tome i cijene ulaznice (→ standardi u kinematografiji).

3) U film. teoriji i praksi T. navodi na: a) problematiziranje odnosa prostor — vrijeme (→ vrijeme, filmsko) kao jednog od ključnih u svezi s film. medijem; b) razmatranja o gledateljevoj recepcijskoj kapacitiranosti u odnosu na dužinu projekcije; c) ispitivanja relacije dužina filma — količina datih informacija (što je vrlo važno područje teorije informacijâ); d) pitanja poetike filma (dužina filma relevantna je za vrstu i sve posebnije značajke film. djela).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

TRAJANJE FILMA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/5251>.