LZMK

Filmska enciklopedija

TONREŽIJA Filmska traka traži dalje ...

TONREŽIJA. 1. Djelatnost vezana za oblikovanje zvuka, tj. tona u postizanju željenoga zvukovnog izraza. Uključuje izbor odgovarajućih zvukova, usklađivanje njihovih akustičkih svojstava i miješanje u jedan jedinstveni zvuk korištenjem suvremenih teh. sredstava. Na filmu određuje zvuku željeni izraz u skladu s vizualnim film. izrazom. U crt. (anim.) filmovima odabire i postavlja: animaciju govora, → zvučne efekte, → akustičku atmosferu, kao i cjelokupni zvukovni izraz filma. Posjeduje psihoakustičke i estetske kriterije vrednovanja. Djelatnost ton. režije obavljaju najčešće redatelj filma, te neposredno → tonrežiser (tonmajstor) i → tonmikser. Pojam režija u vezi s oblikovanjem i snimanjem zvuka rasprostranio se u SAD poč. zvučnog razdoblja, u razdoblju pionirskih teškoća, i tada se čak vrijednosno izjednačio s poslom redatelja filma. — 2. Posebna prostorija u kojoj se s pomoću uređaja i opreme oblikuju i usklađuju akustička svojstva zv. signala. Nalazi se u sklopu ton. studija i najčešće se koristi u snimanju zvuka (govor, glazba, zv. efekti) i obradbi zv. signala za → miješanje zvuka (→ sinkronizacija). U tonrežiji se nalazi → tonmikspult s pratećim uređajima slušne kontrole, signalizacije, dogovornim vezama sa studijom, tihom i ječnom komorom te prostorijama s uređajima, kao i daljinskim komandama za upravljanje elektroakustičkim napravama (zapisivači i reproduktori zv. signala, umjetna jeka i sl.) i, u novije vrijeme, programiranih računala za automatsko miješanje zvuka.

Osnovni akustički uvjeti kojima trebaju udovoljavati takve prostorije jesu: optimalna kvaliteta slušne kontrole reproduciranoga zv. signala, određena jačina buke (→ decibel) i određena ječnost prostorije (→ reverberacija).

Z. Šc.


Citiranje:
TONREŽIJA. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 28.1.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=5227>.

kratice i simboli