B-FILM

traži dalje ...

B-FILM (engl. B-movie, B-picture, B-film, ponekad i B-feature), amer. naziv za igr. film koji se prikazivao kao dio → dvostrukog programa, u dvoranama specijaliziranim za tu svrhu; on je bio uvod u prikazivanje gl. filma na kraju programa. Karaktera »predigre«, B-film je bio realiziran tako da se razlikuje od gl. filma i da mu ničim ne konkurira: bio je kraći (55 —75 min), šablonskoga zapleta, oskudnije scenografije i kostimografije, s nepoznatim glumcima. Ulaganja u takav film nisu bila velika, a bio je rentabilan, jer se producentu gl. filma (ujedno i vlasniku dvorane) prodavao po unaprijed dogovorenoj cijeni, pa je uvijek ostvarivao mali, ali zajamčeni prihod; za film. industriju bio je važan i zbog toga što su se njime rješavali i problemi nezaposlenosti. Budući da se njime nisu željele baviti velike producentske kuće (npr. MGM ili Fox), proizvodile su ga serijski, u malim studijima, manje kuće, specijalizirane za takvu produkciju (npr. Monogram ili Republic).

B-film se pojavljuje, kao i dvostruki program, u vrijeme velike ekon. krize poč. 30-ih godina; zajedno i nestaju, oko 1950. Tada njegovu ulogu preuzimaju, s pojavom televizije, tv-filmovi i tv-serije.

Film. propaganda nije B-filmu posvećivala veću pozornost, a kritika ga je najčešće spominjala s prezirom, osvrćući se na nj tek kao na indus. proizvod najniže vrijednosti. Ipak, B-filmovi su privlačili svojom naivnošću; 60-ih godina kritika otkriva (posebno kritičari → novog vala) pojedine njihove vrijednosti: odanost temeljnim vizualnim kvalitetama film. izražavanja, lakoću razvijanja priče i odsutnost megalomanskih značajki vrhunske hollywoodske proizvodnje; među tim filmovima ima i iznimno vrijednih djela, npr. Zaobilazni put (1946) E. G. Ulmera. Zbog tih općih osobina naziv B-film često se upotrebljava (u produkcijsko-prikazivačkom smislu pogrešno), već nakon njegova nestanka, za brojne filmove, snimane sa skromnim budžetom, a koji predstavljaju suprotnost vrhunskoj hollywoodskoj produkciji.

LIT.: D. Miller, 'B' Movies, New York 1973; M. Farber (izdavač), Hollywood 'B' Movies, New York 1974; T. McCarthy/Ch. Flynn, Kings of the Bs: Working within the Hollywood System (An Anthology of Film History and Criticism), New York 1975; R. Cross, The Big Book of 'B' Moviers or, How Low Was My Budget, London 1981.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

B-FILM. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/521>.