SUDSKA DRAMA

traži dalje ...

SUDSKA DRAMA, također sudski film, vrsta igr. filma koji najčešće pripada ili barem konvergira nekom od podžanrova → kriminalističkoga filma, a u kojem se veći dio radnje (ili njezini ključni segmenti) zbiva u sudnici, za sudskoga procesa, u kojemu su gl. sudionici obično protagonisti filma. Slično bitnom obilježju suđenja, u takvim filmovima prevladavaju dijalozi — zbog čega se S. mogla rasprostraniti tek u zv. razdoblju; iako nikada nije predstavljala jedan od dominantnijih žanrova, interes za nju neprekidno se obnavlja (filmovi se često zasnivaju i na poznatim procesima) — i to zbog njihove često iznimne dramatičnosti, te neizbježnosti upoznavanja i s prikrivenim bitnim činjenicama o pojedincu i društvu. S. posebno privlači publiku i jer je prigoda za prave glum. »parade« (osobito likovi branitelja), a u njoj su se okušali mnogi poznati redatelji (→ a. asquith; r. bresson; a. cayatte; costa-gavras; w. dieterle; c. th. dreyer; e. kazan; s. kramer; j. losey; s. lumet; r. mulligan; o. preminger; b. wilder; f. zinnemann).

Suđenje je sadržaj i mnogih dokum. filmova — reportažnih ili »rekonstrukcijskih« o nekom procesu. Postoje, međutim, i »filmovi-procesi«, dokum. filmovi detekcijske naravi, u kojima se bilo uporabom autentičnih snimki, anketama i intervjuima, bilo u jasnoj tužiteljskoj i/ili braniteljskoj formi osvjetljuje neko događanje koje i nije bilo predmet ikakvoga sudskog spora.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SUDSKA DRAMA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4999>.