SKOK U KADRU

traži dalje ...

SKOK U KADRU, neznatna ali osjetljiva — jer je perceptivno nerealna — diskontinuirana promjena (trzaj) u nekom detalju inače kontinuiranog → prizora unutar jednog → kadra.

Do skoka u kadru tehnološki može doći ukoliko se pri prijelazu s kadra na kadar istog prizora, s istim centrom pažnje, → točka promatranja ne promijeni u dovoljnoj mjeri, ili pak ukoliko se iz inače kontinuiranog kadra izbaci nekoliko → sličica. Bez obzira kako se postiže, S. se u pravilu doima kao diskontinuitet unutar istog kadra, a ne kao → montažna granica, montažni prijelaz između dvaju različitih kadrova.

Kad je diskontinuitet u prizoru nešto veći, takav da je gledatelj u prvih mah u nedoumici da li da ga protumači kao skok u kadru ili kao montažnu granicu, ili pak naknadno utvrdi da je doista riječ o 2 različita kadra, tada se govori o skokovitom rezu. Između skoka u kadru i skokovitog reza prijelaz je stupnjevit — nema oštre granice.

S. se često javlja bilo kao neplanirana montažna greška pri ostvarivanju kontinuiranoga → montažnog prijelaza, bilo kao neizbježna posljedica kraćenja kadra iznutra (npr. pri izbacivanju dijela vrpce s nepoželjenom izjavom govornika unutar inače kontinuiranog govora u kadru, bilo kao loše izvedena → montažna varka, ili kao manje uspjela → animacija kontinuiranog kretanja).

Efekt skoka u kadru običava se izbjeći tako da se na njegovo mjesto ubaci tzv. međukadar — kadar nekog detalja ili nečega iz okoliša što okružuje govornika (→ insert).

S. se, međutim, može planirano koristiti u stilizacijske, svrhe (→ stilizacija) — kada se želi narušiti kontinuirani protok kadra i jasnoća montažnih granica, te stvoriti dodatan odnos prema tome (→ skokovita montaža). Ponekad se u filmovima žive animacije (piksilacija), odn. u eksp. filmovima, S. koristi kao dosljedan princip apriorne stilizacije kadra ili apriorne stilizacije montažnih prijelaza (→ kontinuitet, filmski; montaža).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SKOK U KADRU. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4792>.