SEKTOR

traži dalje ...

SEKTOR, također zaslon, dio film. → kamere koji čas propušta, a čas zaustavlja prolaz svjetla na film. sličicu (u trenutku njenog pomicanja i zaustavljanja kada se eksponira film. vrpca); identičan uređaj — samo u funkciji projekcije — nalazi se i u → projektoru. Sinkroniziran je s hvataljkama → intermitentnog mehanizma, na tamnu i svijetlu fazu. Otvor sektora koji propušta svjetlo može biti fiksan ili, rjeđe, promjenljiv. Postoje 2 osnovna tipa sektora: rotirajući i giljotinski.

Rotirajući sektor primjenjuje se u profesionalnim kamerama; pokreće se rotacijom s pomoću osovine koja je paralelna s optičkom osi objektiva, ima oblik diska i zauzima suženi prostor između objektiva i film. vrpce. Ako S. umjesto fiksnoga ima promjenljivi otvor, njime se može skratiti ili produžiti ekspozicija. U suvremenim kamerama rotirajući S. služi i kao refleksno tražilo, i na taj se način izbjegava → paralaksa. Model s rotirajućim ogledalom omogućuje izravni prijenos slike putem prizme u optički sustav tražila kamere, a to omogućuje kadriranje, fokusiranje i kontrolu snimanja. Njem. tvrtka Arnold und Richter proizvela je prvu 35mm kameru Arriflex s ovom vrstom sektora i za to je nagrađena specijalnim Oscarom 1982.

Giljotinski sektor sastoji se od male ploče koja se pomiče gore-dolje ispred otvora za ekspoziciju film. vrpce, a sinkronizirana je s hvataljkama za propuštanje i zaustavljanje puta svjetla do vrpce. Stvara određene vibracije i zbog toga veći šum kamere, pa se rabi u film. kamerama manjeg formata.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

SEKTOR. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4686>.