REPETICIJA

traži dalje ...

REPETICIJA, termin u film. proizvodnji — naziv za svaku (prvu i sve ponovljene) snimku istog → kadra. Svaki se kadar najčešće snima 2 ili više puta (»u nekoliko repeticija«) zbog međusobno povezanih razloga operativne, tehnol., pa i stvaralačke prirode: a) da bi se ispravili nedostaci (u glumi, mizansceni, osvjetljenju, zvuku i dr.) uočeni u toku snimanja ili na kontrolnoj projekciji; b) radi postojanja »rezervnog« kadra (ukoliko se prvi na bilo koji način ošteti). Ponekad se isti kadar više puta snima namjerno, »s predumišljajem« — da bi se glumci u procesu snimanja »razigrali«, da bi redatelj provjerio svoju koncepciju ili u toku snimanja iznašao najprikladnija rješenja. Kad se — u potonjem slučaju — izmijene predviđeni, zamišljeni ili → knjigom snimanja utvrđeni → parametri kadra, onda se takva repeticija naziva varijantom.

U operativi snimanja, a u prvom redu pod nadzorom → sekretara režije, svaka R. obilježuje se na → klapi (npr. 78, 5 x /kadar 78, peti put/). To služi: a) da bi se neposredno po svršetku snimanja pojedinog kadra odredila repeticija najpogodnija za laboratorijsku obradbu; b) da bi se u pregledu obrađenih snimki za dalju (montažnu, zv.) obradbu izabrala najprikladnija; c) da bi se kod laboratorijske obradbe, te obradbe slike i zvuka moglo — po zapisu broja repeticije na snimljenoj klapi — provjeriti da li je u proces izradbe filma doista uključena baš ona odabrana repeticija.

U praksi broj repeticija varira ovisno o vrsti filma, prirodi snimanog prizora i tipu realizatora filma. U dokum. filmu (gdje se često snimaju zbivanja koja su neponovljiva, uvijek karakterizirana nekim novim manifestansima) varijante su znatno učestalije. U igr., fikcionalnom filmu (u kojem se »konstruira« prizor, i to prema najčešće strogo fiksiranom »planu« — knjizi snimanja) češći je veći broj repeticija. Broj repeticija povećava se u onoj mjeri u kojoj je snimani prizor mizanscenski složeniji: ako se snimaju spec. efekti, kad je u kadru veći broj glumaca i statista (što povećava mogućnost nečije greške), ukoliko su glum. zadaci izvedbeno teški i sl.; napokon, on ovisi i o radnoj metodi, stilu i sposobnosti → redatelja, kao i ostalih članova film. → ekipe.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

REPETICIJA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4385>.