REDUCIRANJE I POVEĆAVANJE FILMSKE SLIKE

traži dalje ...

REDUCIRANJE I POVEĆAVANJE FILMSKE SLIKE. Kod snimanja, film. slika se registrira eksponiranjem na film. vrpcu raznih → formata (npr. 35 mm, 16 mm i 8 mm). Međutim, često se ukazuje potreba da se od filma snimljenoga na jednom formatu izrađuju kopije i na drugom formatu; u takvom se slučaju film. slika mora povećavati ili smanjivati u odnosu na izvorni format. Taj proces obavlja se prigodom kopiranja na posebnim optičkim strojevima za kopiranje. Primjenom objektivâ za povećavanje slike, ona se projicira u željenom formatu na sirovu film. vrpcu drugog formata; tako se sliku registriranu na izvornom formatu film. vrpce od 16 mm može projekcijom prenijeti na vrpcu od 35 mm (isti je postupak ako se slika s većeg formata prenosi na manji). Optički strojevi za kopiranje omogućuju da se proizvode serijske kopije iz 35 mm formata na formatu od 16 mm i 8 mm na film. vrpcama gdje se istodobno prenose 2 ili 4 film. slike i tako se dobiva veći broj kopija. Za potrebe projekcije u kinima gdje su instalirani projekcijski uređaji za 70 mm film izrađuju se film. kopije sa 35 mm negativa povećavanjem u stroju za kopiranje.

Redukcijom film. slike ne smanjuje se njezina fotogr. kvaliteta. Međutim, povećavanje film. slike od manjega na veći format prate negativne pojave koje se manifestiraju neoštrinom, većom zrnatošću slike i smanjenjem kontrasta. Ublažavanje tih pojava postiže se primjenom najkvalitetnijih objektiva za povećavanje u strojevima za kopiranje te posebnoga laboratorijskog tretmana razvijanja film. vrpcâ.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

REDUCIRANJE I POVEĆAVANJE FILMSKE SLIKE. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4353>.