PRODUCENT, FILMSKI

traži dalje ...

PRODUCENT, FILMSKI, osoba ili ustanova koja inicira proizvodnju određenoga film. projekta, osigurava financ. sredstva i brine o optimalnim uvjetima realizacije (kasnije i eksploatacije filma). Otkupljuje prava za ekranizaciju knjiž. djela, angažira scenariste i nadgleda izradbu scenarija (ponekad u njoj i sudjeluje), angažira redatelja i gl. glumce, a za realizacije zna aktivno utjecati na stil i konačnu verziju filma. Zbog svih tih okolnosti producente su nekad smatrali autorima filma; i danas se na špicama igr. filmova producent javlja odmah uz, i u rangu redatelja. Ipak, njegova najvažnija funkcija je da udružuje financ. sredstva i producentske projekte (pri čemu nije pravilo da ulaže i vlastita financ. sredstva). Investitori u film. projekte često su poslovni ljudi koji idu za profitom, a sâm producentski posao najčešće ih malo zanima. Producenturom se često bave i redatelji, glumci ili dr. suradnici u realizaciji filma — osobito ako ulažu vlastita sredstva.

P. može stajati na čelu vlastite proizvodne tvrtke, ili je udružen s dr. producentima u zajedničku organizaciju (korporaciju, kompaniju i sl.). Prvenstveno se bavi izradbom produkcijskog projekta — što znači dramaturškim, poslovnim (izradba »financijske konstrukcije«) i organizacijskim pripremama; sâmu realizaciju filma najčešće prepušta specijaliziranim studijima putem izvršnog producenta koji štiti njegove financ. interese u smislu racionalne proizvodnje i sl. (→ producentura).

P. je nerijetko osoba ne samo poslovnoga, nego i umj. senzibiliteta, pa je ponekad zaslužan za stvaranje vrhunskih umj. djela i za karijere značajnih film. stvaralaca — bilo da ih je »otkrio« i angažirao, ili im omogućio potpunu stvaralačku slobodu. U tom smislu valja spomenuti sljedeća producentska imena: u SAD se, uz producente autorskog profila kakvi su bili Mack Sennett i Val Lewton, ističe cijeli niz producenata iz najvećih am. kompanija; u Vel. Britaniji — Michael Balcon, J. Arthur Rank i Alexander Korda; u Francuskoj — Charles Pathé; u Njemačkoj — Erich Pommer; u Danskoj — Ole Olsen; u Švedskoj — Sandrew; u Italiji — Carlo Ponti i Dino De Laurentiis; u Španjolskoj — Elías Querejeta (kao prvi značajni španj. producent javlja se tek nakon propasti diktature).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

PRODUCENT, FILMSKI. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/4224>.