AGENT

traži dalje ...

AGENT, osoba koja samostalno ili putem registrirane organizacije posreduje u ime i za račun svog klijenta prigodom proizvodnje ili plasmana filmova. Odnos s klijentom i opseg djelovanja agenta utvrđen je ugovorom o agenturi; agent se brine o poslovnom uspjehu pojedinaca (uglavnom glumaca, zatim redateljâ, scenaristâ i dr.) ili djela (scenarija ili filma), a prema klijentu je obvezatan pratiti prilike u proizvodnji i distribuciju filma, pregovarati u ime klijenta, sklapati poslove, nadzirati njihovo izvršenje, naplatu i sl. Budući da je film. djelatnost vezana uz javno mnijenje, A. ne utječe samo na izbor klijentova posla, već i na njegov životni stil (javno ponašanje, odijevanje, izabiranje kruga prijatelja itd). U tom smislu neki su agenti isključivo stručnjaci za publicitet i predstavljanje u javnosti. Zbog toga i → sustav zvijezdâ uvelike počiva na metodologiji i rezultatima rada film. agenata, pa je njihova uloga, pored poslovne, i društv. naravi.

U SFRJ su se poslovima film. agenta posvetili malobrojni pojedinci, uglavnom bez formalnih ovlaštenja; dio te djelatnosti obavljaju autorske agencije kao društvene organizacije.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

AGENT. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/41>.