PARALAKSA

traži dalje ...

PARALAKSA, razlika (otklon, pomak) između projicirane (gledane) slike u tražilu kamere i iste slike snimljene na film. vrpci (→ kamera, filmska, suvremena kamera). P. je, dakle, posljedica udaljenosti 2 optička sistema (objektiva i okulara). Javlja se kod kamera s optičkim tražilom ugrađenim na kućištu kamere, tako da slika koja se projicirala na vrpcu u toku snimanja nije bila jednaka onoj koju je vidio snimatelj u samom trenutku snimanja. Stoga prilikom snimanja, kod komponiranja slike, nastaje naoko neznatna razlika između gledane slike i one stvarno snimljene (projicirane kroz objektiv). Međutim, ta neznatna razlika postaje vrlo zamjetljiva u film. slici na platnu, uvećanoj nekoliko stotina puta. P. osobito dolazi do izražaja kad se teži vrlo preciznoj kompoziciji slike, kad se neki objekti moraju nalaziti na strogo određenim mjestima, a posebno u bližim planovima. Izbjegava se refleksnim tražilima (koja su se počela koristiti u novije doba), s pomoću kojih snimatelj sliku prati kroz objektiv kamere.

Lažna paralaksa, razlika u veličini snimljene i projicirane slike; nastaje zbog razlikâ u veličinama vratašcâ na kameri i projektoru. Do lažne paralakse dolazi i kod prikazivanja filma na televiziji — zbog razlikâ u veličini projicirane i televizijski emitirane slike.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

PARALAKSA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3936>.