MONTAŽNA GRANICA

traži dalje ...

MONTAŽNA GRANICA, granica između dvaju dodirnih kadrova. Da bi se zamijetila kao granica (a ne kao → skok u kadru) treba poštovati načelo dovoljne razlike kadrova, tj. promjena → točke gledišta između dvaju susjednih kadrova u odnosu na isti → prizor mora biti dovoljno velika, ili prizori moraju biti toliko različiti da podrazumijevaju različito smještene točke gledišta. Npr., ako se u dva uzastopna kadra prati isti čovjek što obavlja kontinuiranu radnju u istom okolišu, onda će načelo dovoljne razlike podrazumijevati da se s krupnog plana lica, snimanog frontalno, u. sljedećem kadru treba prebaciti barem na bliži plan lica — ali snimljenog s poluprofila. Ako su u 2 susjedna kadra pokazana dva bitno različita ambijenta s različitim likovima u središtu pažnje, npr. unutrašnjost sobe sa ženom a nakon toga kadar plaže s grupom muškaraca, razlika između kadrova će biti velika bez obzira na moguće podudarnosti u parametrima kadra, te će se montažna granica vrlo jasno uočavati.

Pri promjeni točke gledišta u odnosu na isti prizor obično se mijenja i udaljenost (plan) i strana ili kut promatranja, kako bi se osigurala dovoljna promjena. Međutim, ako se mijenja samo jedan aspekt (plan ili strana promatranja), tada promjena mora biti naglašenija kako ne bi došlo do efekta skoka u kadru ili → skokovitog reza. Ako se mijenja samo plan čovjeka po osi snimanja, ta promjena mora obuhvaćati razliku od nekoliko planova (recimo, od krupnog plana čovjeka ćemo se udaljiti najmanje u srednji). Ako se mijenja samo strana ili kut snimanja a plan ostaje isti, kut mora biti naglašeniji: npr., od blizog plana poluprofila s lica, na blizi plan poluprofila s leđa. S principom dovoljne razlike kadrova vezuje se također iskustveno pravilo, prema kojem svaka promjena strane ili kuta snimanja mora biti veća od 30°, da se ne bi doživjela kao skok u kadru nego kao montažna granica.

Montažne granice se javljaju u obliku različitih → montažnih spona. Načelo dovoljne razlike osobito je važno za → rez, dok je manje važno za ostale tipove montažnih spona gdje montažnu granicu čine uočljivom dr. naglašena optička sredstva (→ montaža).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

MONTAŽNA GRANICA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 22.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3565>.