LZMK

Filmska enciklopedija

MONTAŽA NEGATIVA Filmska traka traži dalje ...

MONTAŽA NEGATIVA, zaokružen teh. postupak s razvijenim negativom filma u toku laboratorijske obradbe filma. Ne sastoji se samo od definitivnog izbora snimljenog negativa prema definitivnom montiranom pozitivu, već se u montaži negativa vrši izbor snimljenih scena prema izvještaju sekretara režije (»skriptu«) — u cilju izradbe radne kopije. Osim toga, u montaži negativa vrši se izbor i teh. priprema svih onih snimki od kojih se proizvode film. laboratorijski trikovi i ostali slikovni efekti (zatamnjenja, duple ekspozicije, multiplikacija kadrova i dr.).

M. se mora obavljati u posebno uređenom prostoru; on se mora sastojati od skladišta razvijenih negativa, pripreme negativa za montažu i posebnog mjesta za rad na definitivnoj montaži negativa; cjelokupni prostor mora biti klimatiziran (s propisanom mikro-klimom). Teh. sredstva rada za pregled, sortiranje i montažu sa spajanjem razvijenog negativa moraju biti vrhunske teh. kvalitete (kako ne bi došlo do meh. oštećivanja negativa prilikom manipulacije). Specijalni uređaji za transport razvijenog negativa s montiranim pozitivom filma omogućuju sinkroni tok obje vrpce točno na kvadrat (sličicu) snimljenog materijala. Za montažu negativa ili dr. izvornog materijala na formatu od 16 mm primjenjuje se sistem → A- i B-rola; on omogućuje izradbu pozitivnih kopija kod kojih nisu vidljiva mjesta spajanja kadrova. Za taj postupak služe posebni radni stolovi s teh. opremom za sinkroni prolaz više film. vrpca. Njihovo rezanje i spajanje vrši se preciznim alatom za rezanje (»hoblići«) i specijalnim meh. spajalicama (»presama«). Za spajanje film. negativa čija je podloga poliester služe visokofrekventne termičke spajalice.

V. Sm.


Citiranje:
MONTAŽA NEGATIVA. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 1.12.2021. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=3562>.

kratice i simboli