MAGNETOCORD

traži dalje ...

MAGNETOCORD, elektroakustički uređaj za zapis i reprodukciju zvučnog signala na → magnetfilmu. Konstruiran i razrađen 1948. u firmi Siemens, primjenjuje se u film. studijima za obradbu zv. signala. Primjena zapisa zv. signala na perforiranu magn. vrpcu istih dimenzija kao i film. vrpca omogućavala je pouzdan teh. sinkronitet između zvuka i slike u svim fazama obradbe: presnimavanju, miješanju zvukova, montaži, sinkronizaciji i sl. Proteklih godina neprekidno je usavršavan novim tipovima: duocord s pilottonskim presnimavanjem i novocord s potpuno automatskim mikroprocesorskim upravljanjem rada i univerzalnom primjenom za 16, 17,5 i 35mm magnetfilm.

Primjenjuje se kao samostalna jedinica za pilot- tonsko presnimavanje s magnetofona, za sinkroni rad više njih u presnimavanju i sinkronizaciji, te u radu s kino-projektorom, videocordom i mag- netoskopom (s mogućnošću automatskoga daljinskog upravljanja).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

MAGNETOCORD. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/3212>.