LATENSIFIKACIJA

traži dalje ...

LATENSIFIKACIJA, postupak pojačavanja latentne slike na film. vrpci prije razvijanja. Nakon eksponiranja u kameri, emulzija se još jednom osvjetljava s točno određenom količinom difuznog svjetla. Na taj se način povećava osjetljivost vrpce, mogu se umanjiti intenziteti boja ili istaknuti neki detalji koji su se izgubili (posebice u tamnim dijelovima slike). Prednost te metode jest u tome što je mrena (→ mrena, fotografska) svedena na minimum (javlja se samo kod visokoosjetljivih filmova). Povećanje osjetljivosti je oko 2 otvora blende. Iako se najčešće koristi metoda ponovnog osvjetljavanja snimljenog filma, postoje i obradbe mokrim postupkom, tj. izlaganje filma kem. otopinama (kalijev metabisulfit, natrijev sulfit i sl.), odn. utjecaju živinih para, što je dosta dugotrajan i nepouzdan postupak.

Danas je ova metoda povećanja osjetljivosti filma, kao i flashing, odn. chemtone (načini da se na emulziju djeluje još prije snimanja), znatno manje u uporabi zbog proizvodnje visokoosjetljivih vrpca. Ipak, u situacijama kada treba istaknuti detalje koji su se izgubili u sjenama ili mraku, sigurno će biti od koristi. U svakom od tih slučajeva potrebno je izvršiti niz proba te je nužna suradnja s laboratorijem. Mnogi snimatelji, posebice američki, sami su konstruirali razne uređaje koji olakšavaju latensifikaciju vrpce.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

LATENSIFIKACIJA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2959>.