KRIMINALISTIČKI FILM

traži dalje ...

KRIMINALISTIČKI FILM uvriježeni naziv za sve filmove uglavnom izrazito fabularnog tipa, čija se radnja razvija u vezi s nekim kriminalnim djelom (zločinom, prestupom, općenito zakonski kažnjivim činom, kadikad i onim koji podliježe tek moralnoj osudi). U svezi s time su i ostala obilježja kriminalističkih filmova: akcioni prizori, ugođaj napetosti i neizvjesnosti (→ suspense) prikaz kriminalnih tipova, ugroženih te predstavnikâ reda i zakona, portretiranje kojih u uspjelijim djelima precizno odražava društv., ekon. i polit. okolnosti u prikazivanoj sredini. Zbog takva potencijala, djela te vrste imaju veliki odziv publike (ubrajaju se u eminentno populističke filmove), a u njima se okušavaju i mnogi najistaknutiji stvaraoci.

Unutar toga brojem proizvedenih filmova i po specifičnim mogućnostima vrlo bogatoga i raznolikog područja film. stvaranja javili su se i neki jasno diferencirani žanrovi, skupine djela slične tematike i poetike, koja imaju i vrlo dugu tradiciju, kao → detektivski film, → thriller i → gangsterski film. Naziv kriminalistički film često se rabi kao sinonim za gangsterski, osobito za onu njegovu vrstu čiji su junaci predstavnici zakona, policajci (odatle i francuski naziv policijski film), za tzv. Zatvorski film, kao i za mnoga djela koja je teže žanrovski kvalificirati, a u kojima se prepleću različite komponente jasno odredivih žanrova krim. filma. Nadalje, u krim. filmove (u širem smislu) ubrajaju se i tzv. → sudske drame, a ponekad i → špijunski filmovi; budući da su potonji djela s izrazito naznačenom polit. komponentom radnje, taj se žanr u klasifikacijama tretira ipak zasebno, usprkos brojnim odlikama koje su srodne krim. filmu. Značajke krim. filma imaju i brojna djela struje → političkog filma (npr. ona Costa-Gavrasa i F. Rosija), no budući da njihov karakter određuje naglasak na polit. problematici, naziv se tek rijetko koristi u svezi s njima. Slično je i s dokum. filmovima kojih je središnja tema kriminal, u kojima se dokumentarističkim metodama prikazuju društv. uzroci, kao i sâma praksa kriminala. Premda naziv nije osobito uobičajen, kao specifična vrsta postoji i pustolovni krim. film, u kojem prevladavaju tipična svojstva → pustolovnog filma — tematika krim. filma oblikuje se u formi avanturističkoga, akcionog filma, koji sadrži likove, radnju i ikonografiju gangsterskoga ili detektivskog filma.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

KRIMINALISTIČKI FILM. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2834>.