KRAN

traži dalje ...

KRAN, specijalna dizalica na kojoj se nalazi snimatelj s kamerom; koristi se za pokretanja kamere u svim mogućim smjerovima, posebice vertikalnim (do visine od oko 7 m). Pokretanje se vrši ručno, hidraulično, na električni ili elektronski (kompjutorski) pogon. Kadrovi snimljeni kranom često su vrlo efektni, no ponekad upućuju na prisustvo tehnike više no što je potrebno. K. je često montiran na → kolicima.

Varijanta krana je louma, koji sredinom 70-ih godina izumljuju i lansiraju Jean-Marie Lavalon i Alain Masseron. To je lagani kran (bez snimatelja), poput nosača mikrofona (→ boom), na kojem se nalaze lakše kamere. Upravljanje se odvija pomoću servo-motora. Louma omogućuje dotad gotovo nezamislive pokrete, prvenstveno zbog česte nemogućnosti kretanja glomaznoga stand. krana kroz prostor. Kontrola slike i pokreta provodi se s pomoću video-uređajâ. Na ovaj način kamera je u stanju lebdjeti u prostoru na gotovo »nadnaravan« način, što se često koristi kod snimanja raznih spec. efekata (→ stanja kamere).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

KRAN. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/2821>.