LZMK

Filmska enciklopedija

KASKADER Filmska traka traži dalje ...

KASKADER (od franc. cascadeur: akrobat), film. radnik koji se specijalizirao za izvođenje »vratolomnih« vještina kao što su (najčešće) padanje s konja, s velikih visina, pogibeljna vožnja, grube tučnjave i sl. Obično je → dubler jednog od gl. glumaca, ali može igrati i samostalne epizodne uloge. Kaskaderi moraju posjedovati izvanrednu fiz. kondiciju, ali i niz posebnih znanja i vještina. U razvijenijim kinematografijama djeluju kaskaderi-specijalisti za pojedine vrste akcionih efekata (s konjima, letjelicama, vozilima, vatrom itd.).

Neki kaskaderi (npr. Y. Canutt) zbog svoje iznimne vještine i odvažnosti postali su poznati i široj publici. Također, iako producenti ne ohrabruju takvu riskantnu praksu koja može dovesti u pitanje i realizaciju filma, specifičan ugled i tome odgovarajući publicitet uživaju pojedini glumci koji pogibeljne radnje izvode sami (npr. B. Keaton, H. Lloyd, D. Fairbanks, B. Lancaster, G. Kelly, S. McQueen, B. Reynolds, J.-P. Belmondo itd).

Z. Sud.


Citiranje:
KASKADER. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 1.12.2023. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=2610>.

kratice i simboli