LZMK

Filmska enciklopedija

ANSTEY, Edgar Filmska traka traži dalje ...

ANSTEY, Edgar (pr. ime Harold Macfarlane Anstey), brit. redatelj, producent i film. kritičar (Watford, 16. II 1907 — 26. IX 1987). Već od 1930. istaknuti je pripadnik → Britanskoga dokumentarističkog pokreta (pod vodstvom J. Griersona). God. 1934. osnovao je Shell Film Unit, 1936— 38. direktor je proizvodnje brit. verzije serije Hod vremena, a od 1949. rukovodi film. odjelom brit. ministarstva za promet (British Transport Films). Film. kritičar »Spectatora« i BBC-ja. Za sve to vrijeme, pa i u toku i poslije II svj. rata, kao kreativni producent odgovoran je za velik broj dokum. filmova aktualne tematike.

Autor je dva vrlo značajna dokum. filma Griersonova stvaralačkog kruga: Stambeni problemi (Housing Problems, 1935, s A. Eltonom) i Dovoljno hrane? (Enough to Eat?, 1936); prvi se ističe tonski snimljenim razgovorima sa stanovnicima londonskih predgrađa, što je u to vrijeme djelovalo novotarski snažno (Anstey: ». . . radni čovjek može biti samo herojski lik; ako to nije, gotovo da i ne može biti radni čovjek«.). Imunost na svaki esteticizam, prekid s ulaštenim prikazivanjem radništva i radničke okoline, neposredno zahvaćanje u stvarnost i društv. kritika odlikuju Ansteya i kao autora i kao producenta. Dovoljno hrane? zanimljiv je i zbog popratnog komentara poznatog biologa Juliana Huxleya.

Objavio je knjigu Razvoj filmske tehnike u Britaniji (The Development of Film Technique in Britain, 1948). God. 1956. izabran je za predsjednika British Film Academy, a 1964. za direktora British Film Institutea.

Ostali filmovi: Neucrtane vode (Uncharted Waters, 1933); Eskimsko selo (Eskimo Village, 1934); Kočarica iz Grantona (Granton Trawler, 1934).

F. Hć.


Citiranje:
ANSTEY, Edgar. Filmska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2019. Pristupljeno 30.6.2022. <http://filmska.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=172>.

kratice i simboli