FILM

traži dalje ...

FILM, jugosl. filmski časopis; izlazi 1975—79. u Zagrebu (ukupno 17 brojeva u 9 svezaka). Pokreće ga Centar za film i filmsku kulturu Narodnog sveučilišta grada Zagreba, a od dvobroja 8—9 izdavač je Centar za kulturnu djelatnost SSO Zagreb. Članovi uredništva isprva su S. Jurdana, N. Polimac, V. Roksandić i D. Zubčević, a njima se kasnije priključuju H. Turković, Ž. Tomić, G. Trbuljak, N. Pajkić i D. Žmegač. Gl. urednika nije bilo; odgovorni urednik od broja 1—7 je Krešimir Trampetić, od 8—13 Nenad Polimac, a od 14—17 Hrvoje Turković. Časopis je izlazio na velikom formatu.

Središnji dio časopisa bio je posvećen iscrpnom biografsko-filmografskom razgovoru s jednim domaćim filmašem, pa su u rubrici Filmski autori predstavljeni K. Golik, O. Miletić, K. Papić, Z. Grgić, B. Belan, T. Gotovac, N. Dragić, T. Pinter i W. Neugebauer. Časopis je njegovao esejističku djelatnost, a pogotovo kritičarsku, prateći većinu filmova sa zagrebačkog kino-repertoara. Prevođeni su značajniji teorijski radovi i razgovori s glasovitim stranim filmašima, uz informacije iz svjetskog filma. Među zapaženim tematskim blokovima bio je i onaj posvećen poratnome hrv. filmu. Uz članove uredništva, u časopisu su najčešće surađivali M. Jurčić, P. Krelja, T. Kurelec, R. Munitić, A. Paquola, A. Peterlić, S. Šijan, S. Šterk, Z. Tadić i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

FILM. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1672>.