FELIX THE CAT

traži dalje ...

FELIX THE CAT, mačak iz crt. filmova i stripa, djelo crtača i redatelja Otta Messmera i producenta i animatora Pata Sullivana; nastao vjerojatno oko 1917/18. God. 1919—29. Messmer i Sullivan realiziraju oko 240 filmova od po prosječno 8 minuta (sasvim točan broj nije utvrđen, a sačuvano ih je tek pedesetak). Smatra se prvom »zvijezdom« am. i svjetskoga crt. filma. Prvi je lik am. crtanog filma koji nije preuzet iz stripa, već je u strip prenesen 1923, nakon što je postigao golemu popularnost na ekranu. Ikonografski, F. povezuje rijetke ranije uspješne likove (Krazy Kat, od 1916) s kasnijima (Mickey Mouse, od 1928); prvi je lik crt. filma koji individualnost izražava pokretom i akcijom, te simbolizira stvaralački uzlet am. animacije neposredno pred pojavu braće Fleischer i W. Disneyja. U filmovima o Felixu uveden je na ekran tzv. medijski geg, obrat zasnovan na začudnom korišćenju animacijske građe (npr. F. nasrtljivog tigra udara upitnikom što mu se, u tradiciji stripovske leksike, kao znak zabune pojavio iznad glave, ili se pak svojim repom koristi kao udicom, i dr.). Živa i neuhvatljiva crna silueta na filmu, u stripu F. je znatno hladnije i konvencionalnije izveden lik.

Tokom 1936. u produkciji kompanije Van Beuren Corporation nastaje još 5 crt. filmova o Felixu Burta Gillettea i Toma Palmera; od 1959. Joe Oriolo proizvodi seriju od oko 260 epizoda za potrebe am. televizije. Ti filmovi ne dostižu vrijednost Messmerovih i Sullivanovih.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

FELIX THE CAT. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1627>.