DIORAMA

traži dalje ...

DIORAMA, izum — preteča kinematografa, čiji je tvorac → L.-J.-M. Daguerre, a koji je javnosti predstavljen 11. VII 1822. u Parizu. Riječ je o likovno-optičko-meh. scenskom prikazu, velikim slikama (snimljenim camerom obscurom) na ekranu (kod diorame dimenzija približno 2×3m), koje gledatelji (njih oko 350) promatraju u gledalištu koje se oko tih velikih slika okreće. Najčešće su se prikazivale po dvije slike, a nastojalo se svjetlom postizavati mnogobrojne efekte i ugođaje. God. 1831. Daguerre usavršava svoj izum tako da primjenjuje prozirne materijale, kombinirajući ponekad i po dvije slike jednu iza druge, te osvjetljavanjem s raznih strana postiže efekte pretapanja i veću iluziju prostranosti. Ponekad se kombiniraju slike u pozadini i živa bića u prednjem planu pa se stvara neka vrst iluzionističkog kazališta. Daguereova D. je postojala samo 17 godina, jer je dvorana zbog neopreza izgorjela u požaru 1839. Nastavljači, npr. slikar Bouton, nisu nailazili na veći odziv publike.

D. je preteča kinematografa, ali ne u tehničkom, već u sociol. i kulturološkom smislu. Osim toga, ona je znatno inicirala istraživanja na području fotografije, a time neposredno i filma.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

DIORAMA. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1350>.