CORK – MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

traži dalje ...

CORK – MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL (Cork – International Film Festival), film. festival osnovan u ovome ir. gradu 1956; redovito se održava u rujnu. Jedan je od sedam festivala u svijetu koje priznaje Međunarodno društvo filmskih proizvođača (akr. FIAPF). Za razliku od dr. festivala, ovdje je naglasak, pri izboru i ocjeni filmova, na teh. inovacijama, te na kategorijama koje se na ostalim smotrama zanemaruju; zato su u konkurenciji za dugometr. igrane filmove i nagrade za najbolja teh. ostvarenja — za kameru, glazbu, montažu i zvuk. Gl. kategorije u službenoj konkurenciji za kratkometr. film su: dokumentarni film, animirani film, film o umjetnosti, srednjometražni film fantastike, znanstveni film i namjenski film; nijedan film u ovim kategorijama ne smije biti duži od 60 min. Pored službene konkurencije za dugometr. igrani i kratkometr. film, održava se i niz popratnih manifestacija, od retrospektiva posvećenih značajnim film. stvaraocima i programa studentskih filmova, do seminara o film. tehnici. Među retrospektivama osobito zapažene bile su one Samuela Fullera, Saula Bassa, Lilian Gish, Bryana Forbesa, Françoisa Truffauta i Richarda Lestera. Uz film. dio festivala postoji i konkurencija tv- filmova.

Od jugosl. filmova, Piccolo D. Vukotića dobiva 1960. I nagradu, a Šagrenska koža V. Kristla i I. Vrbanića specijalnu diplomu. God. 1968. film Mrlja na savjesti D. Vukotića dobiva I nagradu.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

CORK – MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1061>.