BABIČ, Jože

traži dalje ...

BABIČ, Jože, film. i kaz. redatelj (Povžane kod Materije, 13. II 1917). Već kao mladić priključio se ljevičarskom pokretu, pogotovo po dolasku u Maribor. Tu se prvi puta susreo s kazalištem, a mentori su mu bili Vladimir Skrbiršek i Fran Žižek. Nakon rata bio je najprije referent za nar. prosvjetu u Ptuju, a potom dugi niz godina glumac, redatelj i upravitelj slov. kazališta u Trstu.

Od 1959. snimio je 6 filmova koji su najavili afirmaciju novoga i bogato nijansiranoga film. realizma u jugosl. kinematografiji i koji su pridonijeli uvođenju novih, dotle neobrađenih ili tabuiziranih tema. Tri četvrtine sunca (Tri četrtine sonca, 1959) i Veselica (1960), oba nagrađena na festivalima u Puli, prikazali su cjelovito i aktualno složene intimne probleme pojedinih osobnosti, zbunjenih u prijelomnim trenucima neposredno poslije rata i kasnije, kada je trebalo zasnivati egzistenciju u novim uvjetima. B. je u tom prikazivanju, osobito s obzirom na Veselicu, prethodnik pojave koju su kasnije nazvali različitim imenima kao novi film, kritičan film, crni film. To ga, bez obzira na konvencionalnost nekih njegovih rješenja i brojne nedorečenosti, uvrštava, uz F. Čápa, među malobrojne navjestitelje »dobroga pripovijedanja filmskih priča« u Sloveniji.

Ostali filmovi: Sudar na paralelama (1961); U sukobu (1963); Istim se putem ne vraćaj (Po isti poti se ne vračaj, 1965); Posljednja stanica (Poslednja postaja, 1971).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

BABIČ, Jože. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/291>.