EASTMAN, George

traži dalje ...

EASTMAN, George, am. izumitelj i tvorničar (Waterville, New York, 12. VII 1854 — Rochester, New York, 14. III 1932). Nakon očeve smrti, u dobi od 14 godina napušta školu da bi pomogao uzdržavanje obitelji. Baveći se amaterski fotografijom, naslućuje goleme mogućnosti novoga medija. Spretno koristeći postojeća dostignuća i vlastita iskustva i istraživanja, 1879. počinje proizvodnju suhih želatinskih ploča (do tada se fotografiralo na mokre kolodijske ploče). Ohrabren uspjehom, 1884. počinje proizvodnju negativa na smotanoj papirnatoj podlozi, a 1888. iznosi na tržište jednostavni i jeftini foto-aparat koji se puni tim njegovim papirnatim negativom. Istodobno, u potrazi za nekim imenom koje bi na svim jezicima jednako zvučalo i lako se izgovaralo, lansira naziv Kodak i geslo »Vi stisnite dugme, mi ćemo učiniti ostalo!«. Uspjeh je bio golem: tim činom bili su udareni temelji danas najmoćnije organizacije za proizvodnju fotogr. materijala, kompanije Eastman Kodak, koja, vođena iznimnom nadarenošću svojeg osnivača, široko demokratizira fotografiju i, ulažući velik dio dobitka u istraživanja, proizvodi niz temeljnih fotogr. i kinemat. izuma. Iz Kodakovih tvornica i laboratorija izišla je 1889. prva film. vrpca, širine 35 mm na celuloidnoj podlozi, onakva kakva je i danas u uporabi, a kasnije 16mm film. sistem, 8 i Super 8. Golem je doprinos ove kompanije na polju fotografije u bojama, a kolor-negativ, na koji se danas snima veći dio svjetske film. produkcije, također je proizvod te kuće.

Eastman, kao vrlo bogat čovjek, postao je potkraj života dobrotvor koji je neštedimice dijelio velike svote novaca kult., zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. Neizlječivo bolestan, počinio je samoubojstvo.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

EASTMAN, George. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1503>.