DAGUERRE, Louis-Jacques-Mandé

traži dalje ...

DAGUERRE, Louis-Jacques-Mandé, franc. slikar, kaz. scenograf i izumitelj (Cormeilles-en-Parisis, 18. XI 1787 — Bry-sur-Marne, 10. VII 1851). Djetinjstvo je proveo u Orléansu, a kako je pokazivao dar za crtanje, otac ga šalje u nauk Degottiu, scenskom slikaru pariške opere. Bavi se slikanjem scenskih pozadina i golemih panorama, vrlo popularnih u posljednjem desetljeću XVIII st. Talentiran slikar, ali isto tako i spretan poslovni čovjek, u zajednici sa slikarom Boutonom prvi put je uzbudio javnost prikazavši svoju → dioramu, koja je kao zanimljiv scenski prikaz izazvala veliko zanimanje. D. se pri slikanju služio camerom obscurom, pa se vjerojatno u njemu tada začela zamisao da s pomoću nje, djelovanjem svjetla, izravno napravi sliku. Saznavši za radove → N. Niépcea, potpisuje 1829. ugovor o suradnji s njim i, služeći se njegovom metodom gravurâ s pomoću metalnih ploča, otkriva 1831. osjetljivost srebrnog jodida na svjetlo. Nakon Niépceove smrti (1833) nastavlja pokuse i posve slučajno otkriva proces razvijanja slikâ s pomoću živinih para. Prikaz tog otkrića dao je u Akademiji znanosti glasoviti fizičar D.-F.-J. Arago 7. I 1839. D. dobiva od vlade godišnju rentu od 6000 franaka pod uvjetom da opiše postupak. Iste godine objavljuje knjižicu Povijest i opis postupaka dagerotipije i diorame (Historique et description des procédés du Daguerréotype et du Diorama), pa je tako i njegov izum dobio ime dagerotipija. Tim prvim, zaista upotrebljivim fotogr. postupkom postizale su se vrlo oštre snimke na posrebrenoj bakrenoj ploči. Slike su bile trajne, preokrenutih strana (jer se radi o direktnom pozitivu) i mogu se promatrati samo u određenom smjeru, kada se od zrcalno uglačanih mjesta, koja na slici predstavljaju svijetle dijelove, reflektira svjetlo. Mana im je što se nisu mogle umnažati.

Glas o novom izumu munjevito se raširio svijetom i donio slavu svom izumitelju. D. je odlikovan ordenom Legije časti, a austrijski i pruski vladari posebno ga nagrađuju. Njegova knjiga s opisom postupaka doživjela je samo u jednoj godini 29 izdanja na 6 jezika. D. se, imućan i slavan, 1840 povlači na imanje koje je kupio u Bry-sur-Marne, da bi tamo u miru dočekao kraj života.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 1986-1990.

Citiranje:

DAGUERRE, Louis-Jacques-Mandé. Filmska enciklopedija (1986-90), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://filmska.lzmk.hr/clanak/1180>.